S Ondřejem máme za sebou první kulinářské číslo a můžu říct, že jsem s naším výkonem velmi spokojený. Sobotní akci předcházela schůzka, kde jsme dohodli, co budeme vařit, jaké potřebujeme suroviny a také v jakých obrysech by se měla naše hostina držet. Předem bylo jasné, že Ondra se ujme pozice šéfkuchaře a já budu dělat všechny ostatní práce.
Potraviny, až na nějaké drobnosti, jsme nakoupili v sobotu ráno. Dopoledne po nákupu jsme strávili přípravou sváteční tabule a ingrediencí ke všem chodům. Soutěžní jídla jsme kvůli čerstvosti připravovali až s příchodem hostů. Zde vidím asi nejslabší část naší strategie, neboť nebylo možné obsloužit všechny ochutnavače najednou. To se však občas nepodaří ani v profesionálních restauracích.
Zpětně bych také asi lépe promyslel práci s kuchyňským prostorem. Jak jsme se snažili vše v rychlosti připravit, začal v kuchyni vznikat značný chaos. Některé věci nebylo kam odkládat a různé náčiní se v těch nejnevhodnějších chvílích ztrácelo. Dobré by taky asi bylo dopředu si napsat, v jakém nádobí bude které jídlo připravováno, občas jsme to totiž neodhadli a museli jsme některé omáčky přelévat z jednoho hrnce do druhého. Problematická byla také moje role číšníka a zároveň pomocného kuchaře. Někdy jsem nevěděl, jestli dřív sklízet ze stolu, nebo zdobit talíře na další chod.
Celkově lze říct, že náš výstup byl pracnější, než jsem si představoval, ale výsledný dojem, který jsem z našeho vaření získal, byl zároveň lepší, než jsem očekával.
Jirka
Jaký je váš vztah k jídlu a vaření vůbec?
Jirka: Ačkoliv je jídlo jen jedna z mnoha radostí, které život nabízí, přikládám mu osobně značnou důležitost. Je to rozkoš, která je dostupná všem a v tom je také její kouzlo.
Ondra: Takový ten opravdový VZTAH k jídlu jsem si začal budovat někdy na konci ZŠ – viz první pokusy kuchtění. Od té doby se pro mě jídlo stalo součástí života, je to jedna ze slastí, které jsem schopen obětovat jak čas, tak i peníze. Pokud tu hovoříme o společenské události, tak pro mě je to spíše osobní. Snažím se soustředit na chutě, nicméně do restaurací na DOBRÉ jídlo bych sám asi nešel, to si ho radši uvařím doma. Pravidla stolování uznávám jen do jisté míry, nic se nesmí přehánět. No a co rád jím, ti je asi jasné (míněn Tomáš) – prostě MASO MASO MASO. Ale rád ochutnám cokoliv.
Nakolik je pro vás jídlo společenská událost a jak jsou pro vás důležitá pravidla stolování? Co rád jíte a co byste do úst nevzal?
Jirka: Ve stolovánní nacházím zalíbení a v budoucnosti bych se rád seznámil i s těmi jeho nejrafinovanějšími pravidly a zvyklostmi. U stolu člověk prokazuje, na kolik je člověkem. Je však třeba dodat, že stolování by mělo být hlavně příjemný zážitek a pravidla by tomu měla napomáhat, nikoliv bránit. Mám rád pestrá jídla s množstvím nejrůznějjších příloh. Na některé lahůdky (kaviár, býčí varlátka) se jako labužník necítím ještě připravený.
Ondra: (ponecháno bez odpovědi)
Jak snášíte hlad a nakolik vás ovlivňuje v chování?
Jirka: Na pocit hladu jsem velmi citlivý a na mé chování má někdy snad až příliš velký vliv.
Ondra: Hlad je nejhorší nepřítel. Nejlépe se zahání nějakou stresující prací, při které nemám čas na něj myslet.
Je něco, co jste ještě neochutnal, přestože byste chtěl?
Jirka: Nemám v tomto ohledu žádná zvláštní přání, ale každá nová zkušenost může člověku vyjevit, o co dosud přicházel. Naposled se mi to stalo s avokádem, které jsem si velmi oblíbil.
Ondra: Jo pravou ruskou nefalšovanou trojkombinaci – chléb se sádlem z horského skutu, pořádný špek a vodku z Uralu. Prej se toho dá sníst a vypít fakt hodně. :-)
Jste soutěživý? Jste zvyklý vítězit? Jak snášíte porážky? Co pro vás tato soutěž znamená?
Jirka: Myslím, že obecně příliš soutěživý nejsem. Velmi záleží na oboru nebo disciplíne, ve které se soutěží. Jsem ochotný účastnit se i soutěží, ve kterých nemám příliš velkou šanci na výhru (a těch není málo). Porážek jsem zažil již nepočítaně, ale většinou mi o výhru příliš nešlo. Pokud se soutěží v něčem, čemu se dlouho věnuji nebo na čem zakládám své sebehodnocení, pak je pro mne případná porážka velmi bolestná. Tato soutěž pro mne znamená spíše možnost vidět své kamarády a příjemně strávit nejen čas.
Ondra: Rád soutěžím. No o zvyku vítězit či být poražen se nedá přímo mluvit. Rád zvítězím, ostatně jako asi každý, ale umím uznat lepšího soupeře a smířit se s tím. Spíš než o vítězství jde o požitek a uznání.
Jak jste spokojen s vylosovaným partnerem? Přál jste si někoho jiného?
Jirka: S Ondrou jsem velmi spokojený, ukazuje se, že je zdatným kuchařem. Neměl jsem žádná zvláštní přání.
Ondra: Hmmm… já myslím, že bude sranda. :-)
Na co se mohou strávníci během vašeho pohoštění těšit?
Jirka: Při sestavování menu jsme se snažili, aby si pochutnali všichni hosté. Detaily si zatím nechám pro sebe, o to víc se můžete těšit. Doufám, že celé symposium bude pro všechny zúčastněné nejen milým zážitkem, ale i výzvou.
Ondra: No comment.
Imp (1. 4., 10.34): Fotka 31 je ale taky dobr.
Tom (30. 3., 23.34): Jo!
Dejt (30. 3., 15.05): Nejlep je fotka .8!
Tom (18. 3., 13.31): Ondi: To v, e jo. Myslm na to.
Ondi (17. 3., 23.24): tome myslm, e bys u mohl vymnit to menu, co je vpravo na webu ... a si to nai strvnci (alespo ti, co to ve zdrav peili), mohou alespo oima pipomenout
Eldamri (17. 3., 12.17): Jsem rd, e to tak vidte. Myslm, e laka je tak akort, aby bylo zbavn ji pekonvat.
Dejt (17. 3., 11.07): ekal jsem hodn, ale chlapci m pjemn pekvapili. Krom zitku a vzvy to pro m byla v mnohm inspirace.
Jose (17. 3., 10.26): Aspo se vyvarujeme chyb, kter mli....
Imp (17. 3., 07.59): Laka je docela vysoko co?
Eldamri (16. 3., 07.40): s sebou
Eldamri (14. 3., 19.02): Kdy si sebou pinesete nap. flashku tak vm tam mu oupnout pr epizod humornho serilu.
Eda (14. 3., 19.01):
Imp (14. 3., 18.59): Hovno stranou, j mm ale hlad a bt v Jirkov nebo Ondrov ki, tak jsem nervzn...
Tom (14. 3., 17.39): Nevm, jestli budu myslel na body, a budu prtkem rat hovno ze stoliek.
Imp (14. 3., 17.30): Tak jim dm mlo bod, to je fr ne?
Tom (14. 3., 15.43): Co kdy si z ns vystelej a dostaneme teba hovno ve strouhance?
Jose (13. 3., 19.58): zkus te nm nepijt...a pijdu si pro vs s lopatou, roubkem a lanem...
Tom (13. 3., 16.09): Imp: M pravdu, nedolo mi, e by se tm teba znehodnotily suroviny na vaen.
Imp (13. 3., 15.10): To j bych ho urit neruil, pedstav si, jakou prci d tmu ve pipravit a nakoupit a ty bys jim to klidn zruil, protoe nkter jin dvojice dostala teba kocovinu... Pokud bude chybt cel dvojice, je to jej velik ostuda, kterou si budou pamatovat ostatn dvojice, a ji budou hodnotit. Nicmn pi hodnocen dostane hodnocen dvojice od neptomn dvojice prmr vypoten z hodnot od ostatnch. Ale snad k tomu nedojde.
Tom (13. 3., 11.04): Myslm, e snait se o kritiku Baruninma oima, je nemon a troufal, proto bys asi ml dt dva stejn hlasy. A to s tou ast ? to bych to vaen klidn zruil den dopedu, pokud by se nemohl z tmu na posledn chlvy ani jeden dostavit.
Dejt (13. 3., 09.30): Taky monost. A mm hlasovat dvakrt za sebe nebo se mm snait o kritiku jejma oima? A znamen to tedy, e na kadm vaen mus bt asten aspo jeden z kadho tmu?
Imp (13. 3., 08.39): Pravidla na to samozejm myslely, jenom jsem je nezapsal. Pokud nkdo z dvojice bude chybt, potom za nj hlasuje ten druh. Honzo, pokud j to pinese v krabice, tak to asi nic moc nebude a jak bude hodnotit celkov proitek, z fotek? Ale je to na tob.
Dejt (13. 3., 00.48): Tohle je problm. Jak vs me vynechat, kdy m stanovit poad? Nemete bt mimo, to by byla kad dvojice znevhodovna lidmi, kte zrovna nemaj as nebo na posledn chvli onemocn a nepijdou. Napadlo ns, e bu pijde pozd nebo j to odnesu v krabice. Servrovn nafotm a natom. Nic moc, ale nco mlo. Lep npady?
Eldamri (12. 3., 13.18): Vzhledem k tomu, e kad bude sestavovat svj absoltun ebek, ekl bych, e Barbara ns prost vynech.
Tom (12. 3., 11.16): Prvn kolo a hned nestandardn situace, na kterou pravidla moc nemyslela. Dejt tedy bude hlasovat dvma hlasy? Michale?
Tom (12. 3., 11.14): Barbara nepijde, mus pracovat. Ale Dejt peci ere minimln za dva (nebo pesmyka ?za dav?).
Eldamri (12. 3., 11.05): Za ty talemi se stydm, samoejm tali.
Eldamri (12. 3., 11.04): S pbory a talemi to snad njak zvldnem, hor to bude s tm mstem u stolu. Vte jestli pijde ta Barbara?
Jose (11. 3., 20.07): Nerad bych sedl nkde na balkon, to by mi moc asi nechutnalo...Myslim, e je Jirka dobr VELK mma...
Ondi (11. 3., 19.40): Tak pnov MENu ji 3 dny exisuje - podrobn. Imp: Kdo dv pijde ten dv mele, posledn sed na gaui.
1 2 >Předkrm: Středomořská omeleta se slaninou a sýrovým překvapením
Hlavní chod: Norský losos s restovanou zeleninou a provensálskými bramborami (2 druhy omáček)
Dezert: Banán v čokoládové lázni se zmrzlinou a šlehačkou
Podávané víno: Rulandské šedé, ročník 2006, Vinařství Veverka, Česká republika